Održane javne konsultacije povodom nacrta trilateralnog Programa Italija – Albanija – Crna Gora
01.10.2014

clip_image001Danas je u Podgorici, u okviru programiranja Instrumenta pretpristupne podrške IPA II za period 2014-2020, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih organizacija organizovalo javne konsultacije povodom nacrta trilateralnog Programa Italija – Albanija – Crna Gora.

Skup je bio prilika za razmjenu mišljenja o sadržaju budućeg programa, prioritetima, specifičnim ciljevima, aktivnostima koje će biti finansirane, kao i o potencijalnim korisnicima sredstava.

Javne konsultacije je otvorila generalna direktorka za koordinaciju programa pomoći EU Ivana Petričević i predstavila bilateralne, trilateralne i transnacionalne programe za period 2014-2020 u kojima će Crna Gora učestvovati. Takođe, istakla je da se očekuje oko 80 miliona eura u narednom sedmogodišnjem periodu za sprovođenje ovog Programa.

Osnovne prioritete trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora predstavila je direktorka Direkcije za prekograničnu saradnju Ivana Glišević Đurović, i to: konkurentnost malih i srednjih preduzeća i prakse saradnje; dobro upravljanje prirodnim i kulturnim resursima za održivi turizam i privlačnost programske teritorije; zaštita životne sredine, upravljanje rizicima i nisko-karbonska strategija, te prekogranične održive mreže.

Učesnici su bili predstavnici državnih institucija, lokalnih samouprava, javnih ustanova i civilnog društva, koji su izrazili veliko interesovanje za budući program, kao i za mogućnost njihovog učešća.

Kategorija: